Szczegóły kursu
Jedz, pij, trenuj – zostań dietetycznym ekspertem! Dowiedz się wszystkiego o racjonalnym, zdrowym i spersonalizowanym odżywianiu.
Tematyka warsztatów (16 godzin):
- Wprowadzenie: Żyjemy, aby jeść czy jemy, aby żyć? Czym różni się dieta sportowca od osoby trenującej rekreacyjnie?
- Dieta-cud dla każdego – czy istnieje? Dostosowanie diety do indywidualnych preferencji i potrzeb sportowca.
- Układ pokarmowy człowieka – budowa, funkcje i powszechne zaburzenia:
- Budowa układu pokarmowego
- Motoryka przewodu pokarmowego
- Funkcje poszczególnych organów
- Proces trawienia pokarmu
- Powszechne zaburzenia funkcjonowania wśród sportowców
- Makroskładniki, makro i mikroelementy – rola i znaczenie.
- Witaminy i minerały – rola i znaczenie.
- Funkcje w organizmie człowieka
- Skutki niedoborów i przedawkowania
- Najczęściej występujące niedobory w diecie sportowców
- Woda – niezbędny element życia:
- Rola i funkcje wody w organizmie człowieka
- Skutki odwodnienia
- Ile wody pić?
- Czas picia ma znaczenie – timing picia wody
- Białko – rola, funkcje i znaczenie dla organizmu sportowca:
- Białko jako fundament diety
- Rola białka w różnych kontekstach m.in. redukcji tkanki tłuszczowej i budowy masy mięśniowej
- Źródła białka w diecie sportowca
- Węglowodany – przyjaciele czy wrogowie?
- Węglowodany a insulina
- Mity związane z węglowodanami
- Ładowanie węglowodanów
- Źródła węglowodanów w diecie sportowca
- Tłuszcze – rola, źródła i znaczenie dla organizmu sportowca:
- Charakterystyka tłuszczów
- Dla kogo tłuszcze będą najlepszym źródłem energii?
- Pożądane proporcje tłuszczów
- Źródła tłuszczów w diecie sportowca
- Przegląd popularnych modeli odżywiania.
- Komponowanie indywidualnej diety dla sportowca:
- Jak skutecznie oszacować zapotrzebowanie kaloryczne?
- Timing posiłków – makroskładniki w trakcie dnia
- Dopasowanie diety pod cele treningowe
- Case study – przykładowe diety dla różnych sportowców
Akcesoria kursanta EFA
Po tym szkoleniu
- będziesz rozumiał zasady zdrowego żywienia i znaczenie składników odżywczych
- nauczysz się układać zbilansowane, indywidualne diety
- umiejętnie zinterpretujesz wyniki badań laboratoryjnych
- poprawisz swoje umiejętności miękkie i relacje z klientami
- otrzymasz certyfikat ukończenia warsztatów w dwóch językach
Informacje
Cena:
447 zł
Cena za weekend:
447 zł
Liczba tygodni:
1
Liczba godzin:
16
Najbliższa edycja:
20-5-2023
Miasto:
Lublin
Miejsce:
ETOS Fit, ul. Szeligowskiego 6
Dla kogo jest ten kurs?:
dietetycy zainteresowani sportem, trenerzy personalni, instruktorzy fitness, praktykujący sportowcy, studenci oraz absolwenci kierunków zdrowotnych, medycznych i sportowych, pasjonaci zdrowego stylu życia i odżywiania
Liczba dostępnych miejsc:
Trener
dr Marcin Mandryk
Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Farmakolog ze stopniem doktora i biegły sądowy. Od kilkunastu lat zajmuje...
ProfilTrener
Radosław Hoduń
Doświadczony trener oraz dietetyk. W swojej pracy stosuje skuteczne rozwiązania dla uzyskania radykalnych efektów u...
ProfilInformacje
Cena za weekend:
447 zł
Liczba tygodni:
1
Liczba godzin:
16
Najbliższa edycja:
20-5-2023
Miasto:
Lublin
Miejsce:
ETOS Fit, ul. Szeligowskiego 6
Dla kogo jest ten kurs?:
dietetycy zainteresowani sportem, trenerzy personalni, instruktorzy fitness, praktykujący sportowcy, studenci oraz absolwenci kierunków zdrowotnych, medycznych i sportowych, pasjonaci zdrowego stylu życia i odżywiania
Liczba dostępnych miejsc: