Szczegóły kursu

Jedz, pij, trenuj – zostań dietetycznym ekspertem! Dowiedz się wszystkiego o racjonalnym, zdrowym i spersonalizowanym odżywianiu.

Tematyka warsztatów (16 godzin):

  1. Wprowadzenie: Żyjemy, aby jeść czy jemy, aby żyć? Czym różni się dieta sportowca od osoby trenującej rekreacyjnie?
  2. Dieta-cud dla każdego – czy istnieje? Dostosowanie diety do indywidualnych preferencji i potrzeb sportowca.
  3. Układ pokarmowy człowieka – budowa, funkcje i powszechne zaburzenia:
    • Budowa układu pokarmowego
    • Motoryka przewodu pokarmowego
    • Funkcje poszczególnych organów
    • Proces trawienia pokarmu
    • Powszechne zaburzenia funkcjonowania wśród sportowców
  4. Makroskładniki, makro i mikroelementy – rola i znaczenie.
  5. Witaminy i minerały – rola i znaczenie.
    • Funkcje w organizmie człowieka
    • Skutki niedoborów i przedawkowania
    • Najczęściej występujące niedobory w diecie sportowców
  6. Woda – niezbędny element życia:
    • Rola i funkcje wody w organizmie człowieka
    • Skutki odwodnienia
    • Ile wody pić?
    • Czas picia ma znaczenie – timing picia wody
  7. Białko – rola, funkcje i znaczenie dla organizmu sportowca:
    • Białko jako fundament diety
    • Rola białka w różnych kontekstach m.in. redukcji tkanki tłuszczowej i budowy masy mięśniowej
    • Źródła białka w diecie sportowca
  8. Węglowodany – przyjaciele czy wrogowie?
    • Węglowodany a insulina
    • Mity związane z węglowodanami
    • Ładowanie węglowodanów
    • Źródła węglowodanów w diecie sportowca
  9. Tłuszcze – rola, źródła i znaczenie dla organizmu sportowca:
    • Charakterystyka tłuszczów
    • Dla kogo tłuszcze będą najlepszym źródłem energii?
    • Pożądane proporcje tłuszczów
    • Źródła tłuszczów w diecie sportowca
  10. Przegląd popularnych modeli odżywiania.
  11. Komponowanie indywidualnej diety dla sportowca:
    • Jak skutecznie oszacować zapotrzebowanie kaloryczne?
    • Timing posiłków – makroskładniki w trakcie dnia
    • Dopasowanie diety pod cele treningowe
    • Case study – przykładowe diety dla różnych sportowców

Akcesoria kursanta EFA

Po tym szkoleniu

  • będziesz rozumiał zasady zdrowego żywienia i znaczenie składników odżywczych
  • nauczysz się układać zbilansowane, indywidualne diety
  • umiejętnie zinterpretujesz wyniki badań laboratoryjnych
  • poprawisz swoje umiejętności miękkie i relacje z klientami
  • otrzymasz certyfikat ukończenia warsztatów w dwóch językach

Informacje

Cena: 447 zł
Cena za weekend: 447 zł
Liczba tygodni: 1
Liczba godzin: 16
Najbliższa edycja: 20-5-2023
Miasto: Lublin
Miejsce: ETOS Fit, ul. Szeligowskiego 6
Dla kogo jest ten kurs?: dietetycy zainteresowani sportem, trenerzy personalni, instruktorzy fitness, praktykujący sportowcy, studenci oraz absolwenci kierunków zdrowotnych, medycznych i sportowych, pasjonaci zdrowego stylu życia i odżywiania
Liczba dostępnych miejsc:

Trener

https://efa.edu.pl/efa-trenerzy/dr-marcin-mandryk/

dr Marcin Mandryk

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Farmakolog ze stopniem doktora i biegły sądowy. Od kilkunastu lat zajmuje...

Profil

Trener

https://efa.edu.pl/efa-trenerzy/radoslaw-hodun/

Radosław Hoduń

Doświadczony trener oraz dietetyk. W swojej pracy stosuje skuteczne rozwiązania dla uzyskania radykalnych efektów u...

Profil

Informacje

Cena za weekend: 447 zł
Liczba tygodni: 1
Liczba godzin: 16
Najbliższa edycja: 20-5-2023
Miasto: Lublin
Miejsce: ETOS Fit, ul. Szeligowskiego 6
Dla kogo jest ten kurs?: dietetycy zainteresowani sportem, trenerzy personalni, instruktorzy fitness, praktykujący sportowcy, studenci oraz absolwenci kierunków zdrowotnych, medycznych i sportowych, pasjonaci zdrowego stylu życia i odżywiania
Liczba dostępnych miejsc: