Szczegóły kursu
Jedz, pij, trenuj – zostań dietetycznym ekspertem! Dowiedz się wszystkiego o racjonalnym, zdrowym i spersonalizowanym odżywianiu
Pełny kurs (4 weekendy, 50 godzin) składa się z następujących tematów:
- Wprowadzenie: Żyjemy, aby jeść czy jemy, aby żyć? Czym różni się dieta sportowca od osoby trenującej rekreacyjnie?
- Dieta-cud dla każdego – czy istnieje? Dostosowanie diety do indywidualnych preferencji i potrzeb sportowca.
- Układ pokarmowy człowieka – budowa, funkcje i powszechne zaburzenia:
- Budowa układu pokarmowego
- Motoryka przewodu pokarmowego
- Funkcje poszczególnych organów
- Proces trawienia pokarmu
- Powszechne zaburzenia funkcjonowania wśród sportowców
- Makroskładniki, makro i mikroelementy – rola i znaczenie.
- Witaminy i minerały – rola i znaczenie.
- Funkcje w organizmie człowieka
- Skutki niedoborów i przedawkowania
- Najczęściej występujące niedobory w diecie sportowców
- Woda – niezbędny element życia:
- Rola i funkcje wody w organizmie człowieka
- Skutki odwodnienia
- Ile wody pić?
- Czas picia ma znaczenie – timing picia wody
- Białko – rola, funkcje i znaczenie dla organizmu sportowca:
- Białko jako fundament diety
- Rola białka w różnych kontekstach m.in. redukcji tkanki tłuszczowej i budowy masy mięśniowej
- Źródła białka w diecie sportowca
- Węglowodany – przyjaciele czy wrogowie?
- Węglowodany a insulina
- Mity związane z węglowodanami
- Ładowanie węglowodanów
- Źródła węglowodanów w diecie sportowca
- Tłuszcze – rola, źródła i znaczenie dla organizmu sportowca:
- Charakterystyka tłuszczów
- Dla kogo tłuszcze będą najlepszym źródłem energii?
- Pożądane proporcje tłuszczów
- Źródła tłuszczów w diecie sportowca
- Przegląd popularnych modeli odżywiania.
- Podstawowa interpretacja wyników badań krwi:
- Higiena badań laboratoryjnych
- Analiza podstawowych wyników badań krwi
- Case study – interpretacja przykładowych wyników
- Komponowanie indywidualnej diety dla sportowca:
- Jak skutecznie oszacować zapotrzebowanie kaloryczne?
- Timing posiłków – makroskładniki w trakcie dnia
- Dopasowanie diety pod cele treningowe
- Case study – przykładowe diety dla różnych sportowców
- Podstawy dietoterapii.
- Dopasowanie suplementacji do indywidualnego przypadku:
- Suplementacja prozdrowotna
- Suplementacja wspomagająca trening
- Suplementacja wspomagająca pracę mózgu
- Suplementacja wspomagająca sen
- Zamienniki posiłków
- Farmakologia i doping w sporcie.
- Najpopularniejsze pułapki dietetyczne.
Akcesoria kursanta EFA
Po tym szkoleniu
- zostaniesz dietetykiem sportowym EFA® lvl 1
- będziesz mógł podjąć pracę w centrach fitness i placówkach zdrowotnych, świadczyć usługi swoim klientom i otworzyć własną działalność gospodarczą
- będziesz rozumiał zasady zdrowego żywienia i znaczenie składników odżywczych
- nauczysz się układać zbilansowane, indywidualne diety
- umiejętnie zinterpretujesz wyniki badań laboratoryjnych
- zrozumiesz naukowe podstawy suplementacji i dopingu w sporcie
- poprawisz swoje umiejętności miękkie i relacje z klientami
- otrzymasz certyfikat ukończenia kursu w dwóch językach
- otrzymasz koszulkę absolwenta EFA – świadectwo dołączenia do elity fitnessu
- jeżeli będziesz najlepszy – otrzymasz propozycję stażu w wiodącym centrum fitness lub placówce zdrowotnej
Terminy i organizacja kursu
Kurs trwa 50 godzin dydaktycznych realizowanych w 4 weekendy, 8 dni: sobota + niedziela.
Każdego dnia realizowanych jest 8 godzin zajęć dydaktycznych w 2 blokach:
- 9:30 – 12:30 blok poranny
- 12:30 – 13:00 przerwa na lunch
- 13:00 – 16:00 blok popołudniowy
Terminy zjazdów kursu są następujące:
- 11-12 grudnia – rozpoczęcie kursu i pierwszy zjazd
- 18-19 grudnia, 8-9 stycznia,
- 15-16 stycznia – ostatni zjazd i egzaminy końcowe
Rezerwacja i płatności
Zachęcamy do zamawiania kursu za pomocą naszego wygodnego systemu płatności online (ZAMÓW KURS poniżej).
Istnieje możliwość rezerwacji miejsca na kurs za pomocą wpłaty 100 zł na konto EFA. W tytule przelewu proszę wpisać nazwę kursu. Opłata rezerwacyjna jest wliczana w cenę kursu, lecz nie podlega zwrotowi w przypadku rezygnacji z kursu.
Istnieje możliwość płatności za kurs w dwóch równych ratach. 1 ratę należy wpłacić przed rozpoczęciem kursu, natomiast 2 ratę przed przystąpieniem do egzaminu końcowego.
Nr konta EFA: 29 1050 1953 1000 0097 0987 9002
Informacje

Trener

dr Marcin Mandryk
Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Farmakolog ze stopniem doktora i biegły sądowy. Od kilkunastu lat zajmuje...
ProfilTrener

Radosław Hoduń
Doświadczony trener oraz dietetyk. W swojej pracy stosuje skuteczne rozwiązania dla uzyskania radykalnych efektów u...
ProfilInformacje
