Szczegóły kursu

Jedz, pij, trenuj – zostań dietetycznym ekspertem! Dowiedz się wszystkiego o racjonalnym, zdrowym i spersonalizowanym odżywianiu

Pełny kurs (4 weekendy, 50 godzin) składa się z następujących tematów:

  1. Wprowadzenie: Żyjemy, aby jeść czy jemy, aby żyć? Czym różni się dieta sportowca od osoby trenującej rekreacyjnie?
  2. Dieta-cud dla każdego – czy istnieje? Dostosowanie diety do indywidualnych preferencji i potrzeb sportowca.
  3. Układ pokarmowy człowieka – budowa, funkcje i powszechne zaburzenia:
    • Budowa układu pokarmowego
    • Motoryka przewodu pokarmowego
    • Funkcje poszczególnych organów
    • Proces trawienia pokarmu
    • Powszechne zaburzenia funkcjonowania wśród sportowców
  4. Makroskładniki, makro i mikroelementy – rola i znaczenie.
  5. Witaminy i minerały – rola i znaczenie.
    • Funkcje w organizmie człowieka
    • Skutki niedoborów i przedawkowania
    • Najczęściej występujące niedobory w diecie sportowców
  6. Woda – niezbędny element życia:
    • Rola i funkcje wody w organizmie człowieka
    • Skutki odwodnienia
    • Ile wody pić?
    • Czas picia ma znaczenie – timing picia wody
  7. Białko – rola, funkcje i znaczenie dla organizmu sportowca:
    • Białko jako fundament diety
    • Rola białka w różnych kontekstach m.in. redukcji tkanki tłuszczowej i budowy masy mięśniowej
    • Źródła białka w diecie sportowca
  8. Węglowodany – przyjaciele czy wrogowie?
    • Węglowodany a insulina
    • Mity związane z węglowodanami
    • Ładowanie węglowodanów
    • Źródła węglowodanów w diecie sportowca
  9. Tłuszcze – rola, źródła i znaczenie dla organizmu sportowca:
    • Charakterystyka tłuszczów
    • Dla kogo tłuszcze będą najlepszym źródłem energii?
    • Pożądane proporcje tłuszczów
    • Źródła tłuszczów w diecie sportowca
  10. Przegląd popularnych modeli odżywiania.
  11. Podstawowa interpretacja wyników badań krwi:
    • Higiena badań laboratoryjnych
    • Analiza podstawowych wyników badań krwi
    • Case study – interpretacja przykładowych wyników
  12. Komponowanie indywidualnej diety dla sportowca:
    • Jak skutecznie oszacować zapotrzebowanie kaloryczne?
    • Timing posiłków – makroskładniki w trakcie dnia
    • Dopasowanie diety pod cele treningowe
    • Case study – przykładowe diety dla różnych sportowców
  13. Podstawy dietoterapii.
  14. Dopasowanie suplementacji do indywidualnego przypadku:
    • Suplementacja prozdrowotna
    • Suplementacja wspomagająca trening
    • Suplementacja wspomagająca pracę mózgu
    • Suplementacja wspomagająca sen
    • Zamienniki posiłków
  15. Farmakologia i doping w sporcie.
  16. Najpopularniejsze pułapki dietetyczne.

Akcesoria kursanta EFA

Po tym szkoleniu

  • zostaniesz dietetykiem sportowym EFA® lvl 1
  • będziesz mógł podjąć pracę w centrach fitness i placówkach zdrowotnych, świadczyć usługi swoim klientom i otworzyć własną działalność gospodarczą
  • będziesz rozumiał zasady zdrowego żywienia i znaczenie składników odżywczych
  • nauczysz się układać zbilansowane, indywidualne diety
  • umiejętnie zinterpretujesz wyniki badań laboratoryjnych
  • zrozumiesz naukowe podstawy suplementacji i dopingu w sporcie
  • poprawisz swoje umiejętności miękkie i relacje z klientami
  • otrzymasz certyfikat ukończenia kursu w dwóch językach
  • otrzymasz koszulkę absolwenta EFA – świadectwo dołączenia do elity fitnessu
  • jeżeli będziesz najlepszy – otrzymasz propozycję stażu w wiodącym centrum fitness lub placówce zdrowotnej

Terminy i organizacja kursu

Kurs trwa 50 godzin dydaktycznych realizowanych w 4 weekendy, 8 dni: sobota + niedziela.

Każdego dnia realizowanych jest 8 godzin zajęć dydaktycznych w 2 blokach:

  • 9:30 – 12:30 blok poranny
  • 12:30 – 13:00 przerwa na lunch
  • 13:00 – 16:00 blok popołudniowy

Terminy zjazdów kursu są następujące:

  • 11-12 grudnia – rozpoczęcie kursu i pierwszy zjazd
  • 18-19 grudnia, 8-9 stycznia,
  • 15-16 stycznia – ostatni zjazd i egzaminy końcowe

Rezerwacja i płatności

Zachęcamy do zamawiania kursu za pomocą naszego wygodnego systemu płatności online (ZAMÓW KURS poniżej).

Istnieje możliwość rezerwacji miejsca na kurs za pomocą wpłaty 100 zł na konto EFA. W tytule przelewu proszę wpisać nazwę kursu. Opłata rezerwacyjna jest wliczana w cenę kursu, lecz nie podlega zwrotowi w przypadku rezygnacji z kursu.

Istnieje możliwość płatności za kurs w dwóch równych ratach. 1 ratę należy wpłacić przed rozpoczęciem kursu, natomiast 2 ratę przed przystąpieniem do egzaminu końcowego.

Nr konta EFA: 29 1050 1953 1000 0097 0987 9002

Informacje

Cena: 970 zł
Cena za weekend: 242,50 zł
Liczba tygodni: 4
Liczba godzin: 50
Najbliższa edycja: 11-12-2021
Miasto: Lublin
Miejsce: WSSP w Lublinie, ul. Choiny 2
Dla kogo jest ten kurs?: dietetycy zainteresowani sportem, trenerzy personalni, instruktorzy fitness, praktykujący sportowcy, studenci oraz absolwenci kierunków zdrowotnych, medycznych i sportowych, pasjonaci zdrowego stylu życia i odżywiania
Liczba dostępnych miejsc:

Trener

https://efa.edu.pl/efa-trenerzy/dr-marcin-mandryk/

dr Marcin Mandryk

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Farmakolog ze stopniem doktora i biegły sądowy. Od kilkunastu lat zajmuje...

Profil

Trener

https://efa.edu.pl/efa-trenerzy/radoslaw-hodun/

Radosław Hoduń

Doświadczony trener oraz dietetyk. W swojej pracy stosuje skuteczne rozwiązania dla uzyskania radykalnych efektów u...

Profil

Informacje

Cena za weekend: 242,50 zł
Liczba tygodni: 4
Liczba godzin: 50
Najbliższa edycja: 11-12-2021
Miasto: Lublin
Miejsce: WSSP w Lublinie, ul. Choiny 2
Dla kogo jest ten kurs?: dietetycy zainteresowani sportem, trenerzy personalni, instruktorzy fitness, praktykujący sportowcy, studenci oraz absolwenci kierunków zdrowotnych, medycznych i sportowych, pasjonaci zdrowego stylu życia i odżywiania
Liczba dostępnych miejsc: